понеділок, 22 червня 2020 р.

Мікроби на Землі і в Космосі



Мікроби супроводжують нас усюди і так само, як ми, адаптуються до життя в космосі.
Великі живі організми, з людьми включно, є в деякому сенсі житлом для мікроорганізмів – вірусів та бактерій. До чого б ми не торкалися – усюди залишається мікробний слід.
Боротьба з епідеміями на землі практично зводиться до захисту особи і знешкодження мікроорганізмів як таких, що витають у повітрі, так і тих – що проникли в життєзабезпечуючі системи організму. А ще важливо знищити шкідників не завдаючи шкоди мікроорганізмам корисним. І такий баланс підтримувати вдається щораз важче.
Людина сама того не усвідомлюючи (а іноді й зумисне) втручається в природні процеси і стимулює створення окремих видів патогенна з якими згодом починає в тій чи іншій мірі «успішно» боротись. Останній спалах «пандемії COVID-19» яскравий тому приклад.
Тож для початку перегляньте відеоролик про системи захисту органів дихання на прикладі маски N95 і FFP2 [MinutePhysics].


І далі поговоримо про загрозу перенесення патогенної флори за межі нашої Замлі, що може призвести до суттєвих проблем при освоєнні ближнього космосу.
І не факт, що процес не може бути зворотнім та невідомі землянам патогени в перспективі не знищать життя на нашій планеті.
То ж як не допустити зараження космічних станцій та інших планет?

Про це читайте у наступному липневому номері нашого інтернет-видання 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар