пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Антитіла чи Т-лімфоцити? Що насправді захищає нас від SARS-CoV-2?

       «Я перехворів на коронавірус і тепер пів року можу спати спокійно. В мене є антитіла», — так заспокоюють себе ті, хто перехворів на ковід. Інші здають тест на антитіла з таємною надією — а раптом я перехворів і можна не боятися пандемії? За титрами антитіл стежать, аби дізнатися, чи потрібна вакцинація, чи можна ще почекати.
     Та виявляється, у боротьбі з вірусом антитіла нічого не вирішують. Наші головні захисники — зовсім не вони, а скромні Т-клітини (або Т-лімфоцити). Саме від цих клітин залежить, як упорається наш організм із вірусом. Що це за клітини, і яка їхня роль в організмі?
      Дослідники виявили, що імунітет людини до коронавірусу є набагато важливішим, ніж наявність у організмі антитіл.
      Наприкінці червня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила, що тільки 2-3% людей у світі мають у крові антитіла, які підтверджують інфікування на COVID-19. Це жодного відношення не має до наявності у цих людей імунітету на небезпечну хворобу.
      "Згідно з наведеними дослідженнями, на сьогодні у кожній країні світу на коронавірус хворіє приблизно 3% населення. Але навіть у них за наявності антитіл до COVID-19 немає до нього імунітету", – заявив глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.
      Згідно дослідженням сінгапурських вчених опублікованому на сайті часопису Nature, набагато важливішим є те, що імунні клітини Т-лімфоцити та B-лімфоцити ніби "запам'ятовують" вірус. Вони вважають, що клітинний імунітет до COVID-19 може бути набагато важливішим, ніж наявність антитіл.
      Після аналізу даних 36 пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, 23 пацієнти, які вижили після атипової пневмонії 2003 року (це захворювання також було спричинено штамом коронавірусу), а також 37 пацієнтів, які не мали жодного з цих захворювань, виявилось, що всі пацієнти, які пережили COVID-19, мали імунні клітини, які розпізнавали вірус.
      Ті, хто пережили атипову пневмонію, також мали імунітет до цього захворювання - їхні Т-лімфоцити розпізнавали новий коронавірус (SARS-Cov-2). Половина пацієнтів, які не хворіли COVID-19 та атиповою пневмонією, мали захисні Т-лімфоцити від захворювань.
      Науковці не виключають, що організми усіх цих людей колись могли зіткнутися з іншими штамами коронавірусу.
       "Важливішою за антитілає наявність Т-клітин та В-клітин, які забезпечують швидку імунну відповідь, достатньо ефективну, аби зупинити розповсюдження хвороби", – коментують результати своєї роботи сінгапурські вчені.
       Дослідники зазначають, що вибірка не є великою й питання імунітету до COVID-19 ще не достатньо вивчене.
     Раніше у дослідженні швейцарського вченого Біди Штадлера повідомлялося, що коронавірус - це звичайне сезонне захворювання, а його безсимптомних носіїв не існує.
Нагадуємо, американські молекулярні біологи прийшли до висновку, що небезпечна мутація SARS-CoV-2 заражає людину вірусом від 2,5 до 8 разів швидше. Новий ізолят SARS-CoV-2 несе точкову мутацію в білку D614G і вже швидко перевершив інші за поширеністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар