вівторок, 25 квітня 2023 р.

Чорнобиль, трагедія продовжена війною

 Сьогодні, напередодні роковин Чорнобильської трагедії 1986 року згадуємо одну з найбільших техногенних катастроф ХХ століття – аварію на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС).

     За офіційними даними, в день аварії великі дози опромінення отримали приблизно 600 чоловік з числа персоналу, що знаходився на майданчику АЕС. З них 134 людини піддалися особливо значному опромінення, 28 загинули від променевої хвороби протягом кількох місяців після аварії. 600 тис. ліквідаторів з усього колишнього СРСР, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації,19 померли протягом 1987-2004 рр. За даними Союзу «Чорнобиль», на квітень 2014 року мінімум 9 тис. ліквідаторів аварії померли, понад 55 тис. стали інвалідами.    
     37 років тому світ здригнувся від аварії планетарного масштабу, яка трапилася на Чорнобильській атомній електростанції. З тих пір Україну почали ідентифікувати по слову «Чорнобиль». Трагедія сталася в ніч на 26 квітня в результаті вибуху на четвертому енергоблоці станції, розташованої на території України (в той момент – Української РСР) на правому березі річки Прип'ять в декількох кілометрах від міст Чорнобиль та Прип'ять Київської області. В результаті вибуху в атмосферу зі зруйнованого реактора потрапили великі обсяги продуктів поділу ядерного палива, які потім поширилися на величезні території, в першу чергу, зачепивши Україну, Білорусь і Росію.

      За даними експертів, в результаті аварії на Чорнобильській АЕС сумарний викид радіоактивних матеріалів склав близько 50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму. Рівень радіаційного фону дорівнював 1500 рентген в годину, хоча лічильники, не розраховані на такий високий рівень, показували максимум 500. Радіоактивного забруднення зазнало 155 тис кв. км території колишнього СРСР з населенням 6 млн. 945 тис чоловік. До початку вторгнення на нашу територію російських військ в забруднених радіацією регіонах проживало близько 5 млн. населення.

     Окупанти, які у перший день вторгнення захопили Чорнобильську АЕС та інші об’єкти у Зоні відчуження..  З перших днів війни увага була прикута до Чорнобильської зони, де загарбники намагалися вчинити акти ядерного тероризму. Вони завдали дуже багато шкоди нашому біосферному Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим об’єктом заповідного фонду. В унікальному заповідному комплексі Чорнобиля вогнем знищено майже 12 тисяч га. Частина екосистеми втрачена назавжди. На сьогодні попередні збитки, заподіяні зоні відчуження, перевищують понад 2,5 млрд грн.

   

Немає коментарів:

Дописати коментар