четвер, 4 жовтня 2012 р.

«Від стабільності – до добробуту!» – З В Е Р Н Е Н Н Я Центрального комітету профспілки ПРАЦІВНИКІВ НАН УКРАЇНИ


ПРОФСПІЛКА    ПРАЦІВНИКІВ    НАН     УКРАЇНИ
                                                               
                                                                            Членам   профспілки,   працівникам
                                                                            установ і організацій НАН України

                  01.10.2012 р.                                                                                  м. Київ

З В Е Р Н Е Н Н Я
Центрального комітету профспілки

Шановні колеги!

Ви добре знаєте, в яких несприятливих умовах останнім часом доводиться працювати академічним установам і організаціям. Дефіцит бюджетного фінансування позначається як на процесі наукових досліджень, так і на соціальному становищі працівників НАН України. Розмір заробітної плати в Академії має стійку тенденцію до зниження відносно аналогічного показника не лише у промисловості, але і у галузях економіки в цілому.
З боку влади відбувається  свідоме зволікання з виконанням домовленостей, зафіксованих у протоколі переговорів делегації профспілки і представників Кабінету Міністрів від 24 травня 2012 р. Незважаючи на те, що Мінсоцполітики разом з НАН України і профспілкою підготували  проекти нормативних актів стосовно  збільшення видатків на оплату праці у поточному році і вдосконалення оплати праці  у Академії, вони до цього часу так і не втілені у відповідний закон і постанову.
Ще гірша ситуація щодо перспектив фінансування НАН України у Державному бюджеті 2013 р. Міністерство фінансів довело граничний обсяг видатків Академії за рахунок загального фонду (без капвидатків) у проекті Держбюджету у сумі 2540,3 млн.грн., що становить лише 65,2% її бюджетного запиту.
Оскільки більшу частину видатків НАН України (87%) становлять захищені статті, а саме: зарплата з нарахуваннями, комунальні послуги та енергоносії, то очевидно, що будь-яке їх підвищення вимагає і відповідного збільшення фінансування. Чого можна очікувати у 2013 р. щодо цих статей? На 6,2% передбачається нове підвищення плати за комунальні послуги. На 18,3% заплановано підвищення заробітної плати у бюджетній сфері. Чи дозволяє той обсяг коштів, який Міністерство фінансів довело Академії, вийти на необхідний фонд оплати праці? Відповідь однозначна: «Ні». Аналіз і розрахунки, проведені ФЕВ Президії НАН України, свідчать: максимум, на що можна розраховувати - це збільшення фонду оплати праці на 5,3%. Дефіцит коштів на оплату праці становить 487,68 млн.грн. (з них 480,9 млн.грн. за КПКВ 6541030).
Нас фактично  підштовхують до вибору між скороченням працівників і ганебною практикою неповного робочого часу. Якщо врахувати, що дефіцит фонду оплати праці за такого фінансування становитиме 19,8% від потреб, то з'ясовується, що можуть бути скорочені 7718 працівників НАН України. Не подобається – обирайте інший варіант: вся Академія не буде працювати протягом 2,5 місяців. Але оскільки наше «гуманне» законодавство не дозволяє відпустки за власний рахунок тривалістю більше двох тижнів, то все знову зведеться до практики неповного робочого часу.
Партія влади йде на вибори під гаслом: «Від стабільності – до добробуту!». Академічна спільнота за останні два роки на власному досвіді переконалася, яка була «стабільність». А тепер ми бачимо, який нас очікує «добробут».
Чи згодні ми з такими альтернативами?  Відповідь однозначна: Ні! Ні! Ні! Ми кажемо «Ні!» брехні влади і вимагаємо виконання хоча б її власної Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки, яка має гучну назву «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», де є розділ «Розвиток науково-технічної та інноваційної сфери». У ньому чорним по білому зафіксована необхідність стабільно нарощувати частку бюджетних коштів, що спрямовуються на фінансування фундаментальної науки та прикладних наукових і технічних розробок, оновлення матеріально-технічної бази науки.
Зважаючи на викладені обставини, Президія ЦК профспілки ухвалила рішення про проведення загальноакадемічної акції протесту у формі пікетування Кабінету Міністрів і Адміністрації Президента України у м. Києві та обласних державних  адміністрацій   у   регіональних   наукових   центрах   НАН   України 10 жовтня 2012 р. з 900 до 1200.

ВИМОГИ ПРОФСПІЛКИ:

1. Негайне та у повному обсязі виконання положень Протоколу переговорів делегації профспілки і представників Кабінету Міністрів України від 24 травня 2012 р.

2. У проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» врахувати бюджетний запит НАН України за рахунок загального фонду у обсязі 3689,4 млн.грн.

3. За будь-яких умов передбачити видатки за КПКВ 6541030 у обсязі, який враховує необхідний фонд оплати праці з нарахуваннями у розмірі 2427,2 млн.грн.
Зайве нагадувати, що на позитивний результат можна очікувати лише у разі дійсно масштабних акцій, а не зібрання жалюгідної купки прохачів. Влада сильна, бо ми мовчазні. Бо, на жаль, більшість українців ще не вичавила з себе рабської психології: просити, терпіти, чекати милості від влади. Не дочекаєтесь! Ті, хто дерибанять десятки мільярдів із Державного бюджету, добровільно ніколи не поділяться з наукою.
Шановні колеги! Відповідальність моменту повинні усвідомити всі: від інженера і науковця до директора інституту. Президія ЦК профспілки закликає академічний загал проявити єдність і солідарність та активною участю у акції протесту відстояти свої законні права і майбутнє нашої рідної Академії.
Залежно від розвитку подій Президія ЦК профспілки не виключає необхідності проведення наступних акцій  протесту.


Голова            Профспілки
працівників НАН України                                                        А.І.Широков

Немає коментарів:

Дописати коментар