середу, 14 листопада 2018 р.

Національна Академія Наук святкує своє сторіччя!



Саме сьогодні (14 листопада) Національна Академія Наук святкує своє сторіччя!
У цей день гетьман Скоропадський підписав закон про її створення.
Доречі у цьому законі йшлося, що Академія організовується з 1 листопада, тобто – заднім числом. У цей же день Скоропадський підписав наказ про призначення перших 12 академіків. Було створено три відділи: історико-філологічний, фізико-математичний, соціальних наук, і по 4 академіки у кожному з відділів.
Наступна знакова дата – 27 листопада, перше спільне засідання. Тоді були обрані президент Академії Володимир Вернадський і неодмінний секретар – Агатангел Кримський.
Але є ще одна дата створення академії наук, яку святкували кілька десятиліть поспіль у радянській Україні – 12 лютого 1919 року.
Чому так? Директорія УНР залишила Київ, і до влади прийшли більшовики.
11 лютого відбулася зустріч Вернадського й Кримського з міністром освіти УРСР Володимиром Затонським. Вони намагалися знайти підтримку вже в радянського уряду, і так сталося, що саме Затонський 12 лютого 1919 року підписав наказ про передачу будинку пансіону графині Левашової Українській академії наук. Тобто, той будинок на вулиці Володимирській, в якому перебуває президія Академії – це перший будинок, який офіційно був переданий Академії. І так сталося, що передали його саме більшовики.
Академія була створена в роки національно-визвольних змагань для піднесення української науки та консолідації інтелектуальних сил нації.
Цю місію Академія пронесла через сто років, незважаючи на усі випробування.
        Щиро вітаємо усіх науковців, які працюють в системі НАН України, бажаємо творчих сил, натхнення та нових досягнень, які прославлять вітчизняну науку!

Немає коментарів:

Дописати коментар