четвер, 18 квітня 2019 р.

Метали у нашому побуті. Звідкіля вони?



Ще два століття тому список використовуваних матеріалів зводився до деревини, цегли, заліза, міді, золота і срібла. Сьогодні ж різноманітність просто вражає. Наприклад, чіп у вашому смартфоні містить 60 різних елементів. Наше життя настільки залежить від цих матеріалів, що нестача лише деяких з них може відкинути  розвиток людства на десятиліття назад. Якщо ми коли-небудь зіткнемося з такою нестачею, що робитимемо.
Особлива увага громадськості була привернута до дефіциту викопних ресурсів в 2010 році, коли Китай несподівано обмежив експорт групи металів під назвою «рідкоземельні елементи». Ціни на них злетіли в п'ять разів, що спонукало компанії по усьому світу шукати резерви у своїх країнах. Це у свою чергу серйозно вплинуло на вартість багатьох пристроїв від персональних гаджетів до вітряних турбін. Слід зазначити, що використання деяких металів вже скоро може стати критичним. Наприклад, в багатьох країнах промисловість досягла межі насичення залізом і алюмінієм. Проте це стосується тільки простих металів.
Окрім Китаю великі запаси металів є у США, Південній Африці, Австралії, Конго і Канаді. "Національні потрясіння або тривала політична нестабільності в будь-якій з цих країн виробить серйозні коливання у матеріальному світі, в якому ми живемо", – відмічає Томас Гредель.
А що ж у нас в Україні?
Україна входить до числа провідних мінерально-сировинних держав світу. Поєднання різновікових (від архею до кайнозою) структурних елементів, що сформувалися внаслідок вияву всіх властивих становленню земної кори процесів, обумовило широкий діапазон корисних копалин, що складають мінерально-сировинну базу країни.
Україна, яка займає всього близько 0,4% земної суші і де проживає близько 0,8% населення планети, має в своїх надрах понад 5% мінерально-сировинного потенціалу світу.
В Україні розвідано понад 20 тис. родовищ та проявів понад 111 видів корисних копалин. З них понад 7800 родовищ і понад 100 видів корисних копалин мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів. Найбільше економічне значення мають кам’яне вугілля, нафта і газ, залізні і марганцеві руди, мідь,самородна сірка, кам’яна і калійна солі, нерудні будівельні матеріали, мінеральні води і т.д. Їх родовища знаходяться у різних геологічних регіонах України. За розвіданими запасами деяких корисних копалин Україна випереджає РФ, США, Великобританію, Францію, ФРН, Канаду та інші країни. Зокрема, за запасами і видобутком залізних, марганцевих, титано-цирконієвих руд, багатьох видів неметалічної сировини Україна займає провідне місце серед країн СНД, Європи і світу.
Мабуть тому стільки бажаючих «освоїти» наші землі…
 


Детальніше про запаси корисних копалин нашої
Батьківщини читайте у наступних номерах нашого видання

Немає коментарів:

Дописати коментар