четвер, 2 травня 2019 р.

Українські радіоінтерферометри Академії Наук



Українські радіоінтерферометри Академії Наук (УРАН) — українська система радіотелескопів для вивчення космосу.

Один із системи радіотелескопів – УРАН-3 віднесений до наукового об’єкта, що становить національне надбання. Він є складовою частиною системи інтерферометрів УРАН, яка залишається найбільшою у світі та найкращою за своєю інформативністю в дослідженнях низькочастотного космічного радіовипромінювання, що дозволяє зберігати пріоритет України в цій актуальній галузі фундаментальних досліджень.
Розташований радіотелескоп в селищі Світязь практично на самому березі озера. Інформаційно-вимірювальний комплекс, призначений для дистанційного радіозондування штучних акустико-іоносферних збурень, створений на базі декаметрового радіотелескопа "Уран-3" фахівцями Фізико-механічного інституту імені Г.Карпенка НАН України.
Він надає можливість розвинути експериментальні дослідження атмосферно-іоносферних зв'язків, які виникають в нижніх шарах атмосфери, невід'ємною частиною яких є акустичні обурення - землетруси, виверження вулканів, запуски ракет, потужні вибухи. Ці дослідження є складовою частиною державної академічної наукової програми "Уран", націленої на рішення фундаментальних проблем космічної радіофізики в декаметровому діапазоні. Також за допомогою даного радіотелескопу ведуться радіометричні та оптичні спостереження за сонячною активністю .
На сьогоднішній час це єдиний у світі радіотелескоп який працює у  декаметровому діапазоні радіохвиль.



Детальніше про функціонування системи інтерферометрів УРАН  і вклад у розвиток вітчизняної радіоастрономії фахівців Фізико-механічного інституту 
ім. Г.Карпенка читайте у травневому номері видання «Інноваційні технології&обладнання” https://metaltechcomua.blogspot.com/p/blog-page_21.html

Немає коментарів:

Дописати коментар