понеділок, 20 травня 2019 р.

Фестиваль науки – свято не лише науковців



16 травня 2019 року в Інституті електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України відбулось урочисте відкриття ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки – науково-популярної події загальнодержавного значення, засновником і одним із співорганізаторів якої є Національна академія наук України.
Фестиваль проводиться з метою популяризації досягнень науки в нашій країні, залучення молоді до наукових досліджень, піднесення авторитету та престижу науки в Україні. У рамках Фестивалю проходять науково-популярні заходи найрізноманітнішого формату – від днів відкритих дверей до квестів. Цьогоріч таких заходів заплановано понад тисяча.
Організатори ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки – Національна академія наук України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, Національний центр «Мала академія наук України», Національна академія медичних наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія аграрних наук України, Національна академія правових наук України, Національна академія мистецтв України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».
Генеральний партнер – Посольство Китайської Народної Республіки в Україні. Головний партнер – Посольство Французької Республіки в Україні, Інститут Франції. Партнер – компанія «Huawei».
Одночасно у стінах Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України тривали виставка-презентація наукових досягнень установ НАН України і презентація науково-дослідницьких робіт, стендові доповіді учнів-членів Малої академії наук України й учнів середніх навчальних закладів м. Києва.
Серед готових до впровадження інновацій і розробки Фізико-механічного інституту ім Г.В. Карпенка. Наш Інститут демонстрував прилади для технічної діагностики та дистанційного зондування й контролю металоконструкцій, трубопроводів й інших відповідальних об’єктів довготривалої експлуатації, технології відновлення, зміцнення та захисту від корозії й низку інших.
Фестиваль офіційно відкрив перший віце-президент НАН України, голова Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України академік Антон Наумовець. Він представив високих гостей урочистого заходу – Надзвичайного і Повноважного Посла Китайської Народної Республіки в Україні пана Ду Вей, Надзвичайного і Повноважного Посла Французької Республіки в Україні пані Ізабель Дюмон, генерального секретаря Європейської академії наук, мистецтв і літератури пані Ніколь Лемер Д’Адальджіо, а також оголосив присутнім вітання Президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона учасникам Фестивалю.
Головний учений секретар НАН України академік Вячеслав Богданов оголосив привітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня науки.
Від імені генерального партнера ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки – Посольства Китайської Народної Республіки в Україні – з вітальним словом до присутніх звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні пан Ду Вей.
Від імені головного партнера ХІІІ Всеукраїнського фестивалю науки й багаторічного учасника Фестивалю – Посольства Французької Республіки в Україні – присутніх привітала Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки пані Ізабель Дюмон. 
Привітала учасників Фестивалю Генеральний секретар Європейської академії наук, мистецтв і літератури, доктор, професор Ніколь Лемер д’Аґаджіо. 
На продовження заходу його учасники мали можливість прослухати дві науково-популярні лекції від визначних учених сучасності.
Доповідь  «Національна наукова спадщина – інтелектуальні скарби держави» виголосив лауреат Золотої медалі імені В.І. Вернадського НАН України, почесний генеральний директор Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського академік Олексій Онищенко.
Про «Контроль експресії генів через поділ клітин та людські хвороби» розповів професор Університету Еврі, директор Лабораторії структур і діяльності нормально-патологічних біомолекул (SABNP, Франція) Давід Пастре, який прибув до нашої країни на запрошення своєї української колеги – завідувача відділу функціональної геноміки Інституту молекулярної біології і генетики НАН України члена-кореспондента НАН України Алли Риндич.
На завершення урочистостей відбулося вручення дипломів і почесних грамот за організацію та проведення Фестивалю. За активну участь і запрезентовані готові до впровадження розробки Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка нагороджено дипломом.
А дні науки тривають. Вони будуть продовжені Науковими пікніками й низкою інших, не менш  цікавих заходів по всій Україні!
Загалом у рамках цьогорічного XІІІ Всеукраїнського фестивалю науки заплановано проведення понад 1000 заходів у Києві й обласних і районних центрах України. Низку заходів заплановано і у нашому Фізико-механічному інституті ім. Г.В. Карпенка (https://metaltechcomua.blogspot.com/2019/05/normal-0-21-false-false-false.html).
У нас зокрема організовано виставку праць провідних науковців, готується урочисте засідання Вченої ради, проведено день відкритих дверей для студентів львівських вишів, що планують пов’язати своє майбутнє з науковою діяльністю на ниві дослідження фізико-хімічної механіки руйнування матеріалів та діагностування відповідальних металоконструкцій з метою попередження їх аварійного руйнування.
Фестиваль науки – це свято для всіх. Світ знань не має меж, і перемоги українських вчених були і ще будуть предметом нашої національної гордості.
Наука має стати локомотивом, який дасть можливість нашій державі зайняти гідне місце у глобальній економіці та в соціогуманітарній сфері, гарантувати національну безпеку і всебічне процвітання.

Михайло Заліско,
за матеріалами прес-служби НАН України
Фото: Прес-служба НАН України

Немає коментарів:

Дописати коментар