четвер, 22 березня 2018 р.

Олег Романів. До 90-ліття від дня народження.



21 березня 2018 року виповнилось би 90 років Олегу Миколайовичу Романіву — Голові Наукового товариства ім. Шевченка в Україні, Генеральному Секретареві Світової Ради НТШ, член-кореспонденту НАН України, заслуженому діячеві науки і техніки України, провідному українському ученому механіку-матеріалознавцю, суспільствознавцю та організатору науки.
Олег Романів народився і провів юність в найбільш північному місті Львівщини м. Сокалі, хоча все його наступне професійне життя пов’язане з нашим древнім Львовом. Після закінчення Львівського політехнічного інституту та аспірантури при цьому ж інституті перейшов на науково-дослідну працю в Інститут машинознавства і автоматики (сьогодні Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка Національної академії наук України), в якому упродовж сорока років пройшов довгий шлях від молодшого наукового співробітника до заступника директора з наукової роботи — члена-кореспондента Національної академії наук України.
Олег Романів — відомий в Україні та за рубежем вчений в галузі металознавства та міцності конструкційних матеріалів. З його іменем пов’язане створення нових методів термомеханічного зміцнення металів та нового наукового напрямку в науці про міцність — структурної механіки руйнування матеріалів.
Перші наукові праці О. Романіва присвячені дослідженню нестаціонарних коливань у механічних системах. Впродовж 1963–1971 рр. вчений зосередився на розвитку методів високотемпературного термомеханічного зміцнення сталей, встановив закономірності впливу зміцнення на тріщиностійкість і схильність до корозійного розтріскування та водневого окрихчення сталей.
Романів розвинув електронно-фрактографічний аналіз металів, зокрема прицільно-статистичний метод мікрофрактографії зламів. У дослідженнях мікромеханічних процесів в’язкого руйнування ним введено фрактографічні поняття в’язкого температурного та відпускного переходів, перлітної смугастості, диференційовано фрактографічні ознаки та деформаційні критерії коалесценції ямок за нормального та зсувного відриву.
   Починаючи з 80-х років наукова діяльність О. Романіва спрямована на формування нового наукового напряму – структурної механіки руйнування конструкційних матеріалів. З позицій механіки руйнування розроблено критерії структурної оптимізації різних класів конструкційних сталей, які забезпечують поряд з високою міцністю також підвищений рівень тріщиностійкості, сформульовані принципи мікромеханічного моделювання процесів поширення тріщин, які ґрунтуються на мікрофрактографічному відображенні процесів руйнування та структурі сплавів. Сформульовано правила структурної оптимізації сталей і з позицій механіки втомного руйнування.
   О. Романів розгорнув дослідження в галузі структурної механіки корозійного руйнування металів та сплавів. Ним розроблено підходи та методи оцінки коефіцієнтів інтенсивності напружень у корозійно-механічних тріщинах з урахуванням їх мікро- та макророзгалуження та затуплення вершини, визначено основні прояви масштабного ефекту корозійно-статичної тріщиностійкості конструкційних сталей, з учнями створив новий клас інгібіторів росту тріщин у корозійно-наводнювальних середовищах.
Науковий доробок професора О. М. Романіва становить понад 1000 наукових і науково-популярних публікацій, у тому числі десять монографій, два довідники, сорок винаходів. Наукова школа вченого це 6 докторів та 27 кандидатів наук. У галузі технічних наук у 1995 році його вдруге (вперше – у 1976 році) відзначено званням лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки за цикл монографій «Механіка руйнування і міцність матеріалів», а у 1998 році почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України» і медаллю М. Грушевського (від НТШ в Україні).
В 1989 р. львівські вчені відновили діяльність Наукового товариства ім. Шевченка в Україні. У цьому ж році як один із чільних ініціаторів відновлення Товариства, він обирається його головою, а з 1992 р. — генеральним секретарем світової спільноти НТШ. Саме з цього часу проф. Олег Романів радикально змінює напрямок своєї творчої праці в руслі потреб національного відродження та розбудови українознавчих студій в Науковому товаристві ім. Шевченка, у його змаганні до повернення своєї колишньої ролі першої національної, загальнодержавної української академії наук.
У Фізико-механічному інституті ім. Г.В. Карпенка відбулось засідання Вченої ради присвячене вшануванню пам’яті видатного науковця.
Доповідь «Учений, організатор науки, громадський діяч – до 90-річчя з дня народження О.М. Романіва» виголосив доктор технічних наук, професор Г.М. Никифорчин.
Спогадами про життя і діяльність Олега Миколайовича поділились директор Інституту, академік НАН України З.Т. Назарчук, почесний директор ФМІ, академік В.В. Панасик, член-кориспонденти В.І. Похмурський та О.Є. Андрійків.
Науковий доробок Олега Романіва високо оцінений вітчизняною та міжнародною науковою спільнотою.
Науковці Інституту, соратники О.М. Романіва поклали вінок до його могили на Личаківському кладовищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар