середу, 21 березня 2018 р.

Година Землі – наймасовіший екологічний рух на планеті



24 березня, весь світ буде «ловити зв’язок із Землею», бо саме цього дня відбувається Година Землі - наймасовіший екологічний рух у світі. Мільйони людей щороку долучаються до Години Землі. Це міжнародна кампанія, ініційована Всесвітнім фондом природи WWF, під час якої люди та організації о 20:30 на одну годину символічно вимикають зайве освітлення та електроприлади, щоб об’єднатися та показати готовність до дій заради майбутнього планети.
«Година землі - це гарна нагода відновити зв’язок з природою, замислитись над особистим впливом на довкілля. Багато людей вважає, що саме сміття найбільше шкодить природі. Так, але це лише вершина айсбергу. Адже для вироблення речей й вирощування їжі, величезні природні території вилучаються з природи під поля та добувні кар’єри, вирубуються ліси. Для виготовлення та транспортування товарів спалюється викопне паливо, що призводить до зміни клімату. Саме втрата землі та зміна клімату є основними причинами втрати біорізноманіття. Згідно зі звітом WWF «Жива Планета» 2016», за останні 50 років ми вже втратили 58% чисельності популяцій хребетних тварин світу. Тож коли ми змінюємо свої звички на менш «сміттєінтенсивні», ми зменшуємо загальне навантаження на природу», - коментує Ірина Миронова, представник WWF в Україні, ініціаторка Zero Waste Lviv.  
Але львів’янам пропонують подумати про природу та її збереження не лише годину, а увесь день. Тому запрошують на Zero Waste Fest до Години Землі 24 березня з 12:00 на !FESTrepublic.
Це фестиваль для всіх, кому небайдужа доля планети. Zero Waste Fest збере львівські екоініціативи, спікерів, будуть також майстер-класи, Zero Waste ярмарок і навіть екологічна програма для дітей. А ввечері можна буде піти на концерт Somali Yacht Club, які доєднаються до кампанії зі збереження планети.
Організатори очікують на фестиваль і тих, хто ще ні разу не пробував сортувати сміття, і тих, хто вже добре знає що таке Zero Waste і розрізняє маркування на пластикових пляшках. Тому в програмі фестивалю є особлива ініціатива, яку реалізовує Інститут лідерств та управління УКУ. Zero Waste Academy - навчальна програма, яка має на меті підсилити знаннями та навичками Zero Waste активістів.
«Для того, щоб ефективніше поширювати та впроваджувати Zero Waste практики, потрібні знання, вміння та бажання це робити. Zero Waste Academy саме для цього і створена - щоб підсилити активістів, які вже є активними у сфері Zero Waste та масштабувати їх вплив. Водночас, програма Академії буде корисною та цікавою всім пересічним гостям фестивалю» - розповідає Софія Сидоренко, представник Інституту лідерства та управління УКУ. До слова, реєстрація вже відкрита.
У свою чергу ініціатива Zero Waste Lviv зорганізує лекційну програму про екопрактики: компостування, безсміттєве батьківство та інші практики в стилі Zerо Waste.
Львівська обласна бібліотека для дітей запрошує маленьких учасників фестивалю на спеціальну екопрограму. Тут діти зможуть побавитись в гру про сортування сміття та зробити еколистівку на майстер-класі. Для них також організують екочитання та огляд книг на екологічну тематику.
Організатори події: Всесвітній фонд дикої природи в Україні, Zero Waste Lviv, Інститут лідерства та управління УКУ, Холдинг емоцій «!FEST»

Довідка

Година Землі – це всесвітній природоохоронний рух, ініційований Всесвітнім фондом природи WWF. Вимкнення світла на одну годину не має на меті прямої економії енергії. Це символічна дія, яка повинна привернути увагу людей, організацій, бізнесу, країн до екологічних проблем планети та об'єднати їх для вирішення цих проблем. Ефект кампанії набагато більш фундаментальний і довгостроковий, ніж одноразове заощадження енергії – це зміна звичок мільйонів людей, зміщення акцентів із суспільства споживання до суспільства, яке живе в гармонії з природою, це економія природних ресурсів щодня, а не впродовж однієї години на рік.  
Окрім того, Година Землі щороку спрямовує зусилля на нову природоохоронну тему – боротьбу зі зміною клімату, забрудненням, збереження рік та лісів, «зелений» спосіб життя тощо.
Година Землі була започаткована в Сіднеї у 2007 році, коли 2 мільйони людей вимкнули світло у своїх домівках. У 2008 році вже понад 50 млн людей у всьому світі долучилися до Години Землі. У 2009 та 2010 роках Година Землі охопила понад 4500 міст у 128 країнах світу на всіх континентах. Минулий 2017 рік побив усі рекорди – до кампанії приєдналися понад 7000 міст у 187 країнах. За ці роки в рамках Години Землі по всьому світі було втілено тисячі природоохоронних ініціатив. Україна підтримує кампанію 10-й рік поспіль. У 2017 році до Години Землі приєдналися понад 50 міст і містечок України.
Всесвітній фонд природи (WWF) – це одна з найбільших та найповажніших незалежних природоохоронних організацій, представництва якої діють у понад 100 країнах за підтримки більш ніж 5 млн людей по всьому світу. Місія Всесвітнього фонду природи – зупинити деградацію природного середовища планети та побудувати майбутнє, в якому людство житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біологічного різноманіття світу, сталого використання природних ресурсів, зменшення рівня забрудненості довкілля та марнотратного споживання.
       Романа Куць, ЗахідНЕТ
 

Немає коментарів:

Дописати коментар