пʼятницю, 2 березня 2018 р.

Вчімось на помилках



Ви коли-небудь замислювалися чому популярні книги про те «як стати мільйонером», написані людьми що досягли успіху,  нікого з їхніх читачів мільйонером не роблять? 
Або чому успішні компанії на кшталт Майкрософт, Гугл або Фейсбук з'являються раз на десятиліття, хоча історія їх успіху розкладена по поличках, вивчена і навіть екранізована у великому кіно? 
Відповідь проста: будь-яка історія успіху – це завжди везіння, при цьому найцінніша інформація залишається в головах тих, хто успіху домогтися не зміг.
Цей феномен вперше був описаний під час Другої світової війни. І він має вагоме наукове підґрунтя.
Математик Абрахам Вальд вивчав розташування пробоїн, отриманих американськими бомбардувальниками під час виконання бойових завдань. Найчастіше ворожим вогнем були вражені крила, стабілізатори і фюзеляж, найменше пробоїн приходилося на кабіну пілота, двигуни і паливну систему.

Здавалося б, зміцнювати потрібно саме ті місця, які отримали найбільше ушкоджень, проте Вальд вирішив інакше. Він грамотно припустив – сам факт того, що літак зміг повернутися з такими ушкодженнями на базу говорить про те, що вони не є критичними, і зміцнювати потрібно якраз ті частини корпусу, які залишилися цілими. 
Цей висновок підтвердився після закінчення війни, коли з лісів і боліт стали піднімати підбиті літаки. Виявилося, що у них були пошкоджені саме ті місця, про які говорив Вальд – двигуни, паливна система і кабіна пілота. З такими ушкодженнями літак летіти не міг - або гинув пілот, або витікало все паливо, або заклинювало двигун, однак про все це не знали і не могли знати на базі, оскільки літак до неї просто не долітав. 
В результаті всю статистичну інформацію про пошкодження інженери збирали з літаків котрі повернулися, а інформації про загублені машини не було.
Аналогічну помилку ми спостерігаємо і в середовищі бізнесу. Люди прагнуть досконально вивчити біографію успішних бізнесменів, ходять на їх тренінги, купують їх книги про те, як досягти успіху, але, навіть в точності дотримуючись всіх цих порад, успіху не досягають. 
Причина та ж, що і у випадку з бомбардувальниками Вальда, в книгах мільйонерів зібрана найменш потрібна іншим частина інформації – що робити і як себе поводити, коли умови складаються максимально сприятливо. 
Про те що робити, коли все обертається проти тебе в цих книгах немає ні слова. 
Найкориснішою інформацією володіють люди, які намагалися побудувати бізнес і прогоріли, але вони не пишуть книг, а якби й писали, ніхто б їх не купував.
Статистика невблаганна, від 90 до 95% всіх бізнеспроектів розоряються в перші п'ять років, з решти на плаву в наступні п'ять років розоряються ще 80%. У підсумку через 10 років на ринку присутніми залишаються лише 1-2% стартаперів, інші, на жаль, банкрутують. 
При цьому 1-2% залишилися на плаву не тому, що вони зробили все краще за всіх, або прорахували наперед всі ризики, а просто тому, що опинилися в потрібний час в потрібному місці. 
Повторити з нуля власний успіх у них вже не вийде, при цьому в науці експеримент, який неможливо повторити, виконуючи ту ж послідовність дій, називається випадковістю.
Звідси мораль: аналізуючи ЧУЖІ ПОМИЛКИ, – чужий успіх Вам все одно не дістанеться, зате ПІДВИЩИТИ ЙМОВІРНІСТЬ УСПІШНОГО ДЛЯ СЕБЕ результату цілком реально.
Навіщо я про це написав. Останнім часом у соцмережах з’явилось богато різноманітних тренерів, тренінгів, коучів ets, що обіцяють Вам шалений успіх, За Ваші ж гроші, звичайно. Учіться на помилках. Від’ємний результат в науці теж вважається результатом. Будьте пильні!
За матеріалами Evgeniy Aksenov

Немає коментарів:

Дописати коментар