вівторок, 6 серпня 2019 р.

Трагедія Хіросіми. Відлуння у майбутнє




6 серпня 1945 року о 8-15 ранку американський бомбардувальник Б-29 «Енола Гей», названий так по імені матері командира екіпажу полковника Пола Тіббетса, скинув атомну бомбу "Малюк" на японське місто Хіросіма. Це був перший випадок в історії людства, коли атомна зброя застосовувалась поза межами полігонів. Від вибуху загинуло близько 75 тисяч чоловік і ще більше 200 тисяч отримали радіоактивне зараження.
6 серпня 1945, вночі, о 1:27, з острова Тініан (Маріанські острови) вилетів бомбардувальник «Енола Ґей», а слідом за ним — бомбардувальники «Ґрейт Артіст», на який покладалося проведення опису потужності вибуху ядерної бомби, та «Несесарі Івіл», що мав провести фотозйомку місця вибуху. Літаки дістались Хіросіми на початку дев'ятої ранку і скинута з 9632 метрів бомба потужністю близько 15 кілотонн розірвалась над містом на висоті 600 метрів. Під тиском миттю було знищено усі будинки і більшість мостів; встояли лише залізобетонні споруди, які зазнали страшних руйнувань.
Від потужного світлового випромінювання загинули усі люди, які були надворі на відстані 500 метрів від епіцентру вибуху. Їхня шкіра обвуглилась, а волога, що була в тілі, випарувалась. Вулиці були вкриті чорними погорілими трупами. Жар знищив також усіх тих, хто їхав у транспорті, що проїжджав центром міста. Чорна грибоподібна хмара, пил і ґрунт, підняті в повітря ударною хвилею, повністю закрили сонце. Місто поглинула пітьма.
У результаті вибуху над Хіросімою здійнялась величезна грибоподібна хмара, яка мала високу температуру та містила значну кількість радіоактивно зараженого ґрунту, піднятого з землі. Вона швидко здійнялась в повітря, а після охолодження в атмосфері — пролилася дощем. За 600 м від епіцентру вибуху температура повітря становила 2000 °C, так що текла поверхня черепиці дахів. В цій зоні майже всі мешканці Хіросіми згоріли заживо.
Вчені понині фіксують сліди ядерного вибуху, що залишилися в околицях Хіросіми. Нещодавно вони знайшли мікроскопічні фрагменти скла, в які спеклися пил і уламки зруйнованих катастрофою міських споруд.


Детальніше про це та деякі інші наслідки ядерної гонитви наввипередки між країнами, що хизуються до сьогодні своєю ядерною зброєю (і час від часу погрожують світу її використати) читайте у серпневому номері нашого видання «ІННОВАЦІЙНІ технології & обладнання»

Немає коментарів:

Дописати коментар