четвер, 20 травня 2021 р.

Святкуємо сьомий десяток!

     У 2021 році Фізико-механічний інститут ім. Г. В. Карпенка НАН України (ФМІ НАН України) святкує своє 70-ти ліття.
     Інститут заснований у 1951 pоці на базі діючих тоді у Львові установ АН Української РСР і АН СРСР. Наказом по Львівському філіалу АН УРСР встановлено дату початку роботи Інституту 1 червня 1951 року. Початково назва Інституту: "Інститут машинознавства та автоматики АН УРСР". З 1964 року – Фізико-механічний інститут (ФМІ) АН УРСР. У 1980 році Інституту присвоєно ім’я його багаторічного директора (1952-1971), засновника Львівської школи з фізико-хімічної механіки конструкційних матеріалів, академіка АН УРСР Г.В. Карпенка.
     20 травня у Інституті відбулося урочисте засідання Вченої ради з нагоди святкування 70-літнього ювілею ФМІ і одночасно приурочене до Дня науки в Україні.
     Відкрив засідання директор Інституту, академік Зіновій Теодорович Назарчук. У вступному слові він заакцентував увагу на головних етапах розвитку Інституту та поставлених перед науковою спільнотою першочергових завдань для підтримки належного рівня наукових робіт і, відповідно, іміджу ФМІ на світовій арені в галузі механіки руйнування і міцності матеріалів, фізико-хімічних процесів корозії, неруйнівного контролю дефектності матеріалів та технічної діагностики конструкцій і середовищ.
     З науковою доповіддю про основні віхи у розвитку Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка як наукової установи виступив заступник директора з наукової роботи, член-кор. НАН України Мирослав Степанович Хома.
     Доповідач відзначив, що за минулі 70 років наукової діяльності Інституту його науковці підготували та опублікували понад 350 (351 на 01.05.2021 р.) монографічних праць. З них слід виділити. цикл монографій “Механіка руйнування і міцність матеріалів” (15 томів, головний редактор В.В.Панасюк) та 8-томний довідник “Технічна діагностика” (головний редактор З.Т.Назарчук) підготовку та видання якого завершено у 2018-2019 рр. Окремі томи цих праць перекладені англійською мовою та видані видавництвом “Springer”.
     Від початку своєї діяльності в Інституті забезпечено підготовку значної кількості наукових і педагогічних фахівців у галузі механіки матеріалів, матеріалознавства і технічної діагностики. Співробітники Інституту захистили понад 90 (96 на 01.01.2021 р.) докторських та понад 600 (626 на 01.01.2021 р.) кандидатських дисертацій.
    На сьогодні фахівцями Інституту одержано біля 1770 авторських свідоцтв і патентів на винаходи.
     Наукові та науково-технічні розробки інституту відзначено двома Державними преміями СРСР у галузі науки і техніки, Ради Міністрів СРСР, Державними преміями України у галузі науки і техніки, іменними преміями НАНУ тощо.
     Доповнив доповідь почесний доректор ФМІ, академік Володимир Васильович Панасюк, який зокрема відзначив вагомий вклад науковців Інституту у світову науку.
     Інститут з 1992 р. є членом Європейсь­кого товариства з цілісності конструкцій (ESIS), а з 1993 р. – Міжнародного конгресу з руй­нування (ICF). Інститут входить також до Європейської коро­зій­ної федерації (EFC) і Міжнародного радіосоюзу (URSI).
     Одне із головних завдань цього Товариства – організація міжнародних конференцій “Механіка руйнування матеріалів та міцність конструкцій”. Інститут разом з УТМР є організатором 8-ої Міжнародної конференції IСF, яка відбулася в 1993 році у Києві, а у 2014 році – вже 5-ї Міжнародної конференції "Механіка руйнування матеріалів та міцність конструкцій". Кожні два роки (починаючи з 1992 р.) інститут проводить міжнародні конференції з проблем корозії та протикорозійного захисту.
     При ФМІ функціонує Українське товариство з механіки руйнування матеріалів, працює наукова рада з проблеми «Фізико-хімічна механіка матеріалів» (діє з 1965 р.) та міжвідомча науково-технічна рада з проблем корозії та протикорозійного захисту металів (діє з 1979 р.).
     На завершення урочистостей директор виголосив наказ про відзначення співробітників Інституту за великий внесок у його розвиток за минулі роки та з нагоди 70-річчя від дня заснування Інституту.
А святкування триватиме протягом усього ювілейного 2021-го року. 
Отож долучайтесь!


Немає коментарів:

Дописати коментар