четвер, 13 травня 2021 р.

День техніки для майбутнього

«Дивні часи нас очікують», –
сказав Ілон Маск презентуючи
вживлення чипа у мозок свині…

Щорічно 13 травня у світі відзначається Всесвітній день техніки для майбутнього!

   У цей день як великі компанії, так і самостійні інженери, розробники, радіоаматори тощо демонструють власні інноваційні технологічні напрацювання.
   Свято має мету – привернути увагу людства до важливості технологічного розвитку, підвищити обізнаність щодо технологій майбутнього та залучити кожного умільця, винахідника, мрійника до створення кращого світу, у якому інновації значно полегшують та покращують життя.
    Зарубіжні та вітчизняні спеціалісти власним досвідом доводять, що шлях до технологічного майбутнього вже давно не просто мрія, а наявна реальність!
  Американський бізнесмен-візіонер представив нове досягнення своєї компанії Neuralink – чип для вживлення у мозок. Як завжди у Маска, це подавалося як науковий прорив, який наближає до нас технології майбутнього.
   Йдеться, начебто, саме про те, чого людство чекало протягом останніх 50 років – зв'язок мозку з комп’ютером (а у перспективі, звісно ж, і з мозком іншої людини) за допомогою самої лише сили думки.
    Чип, як і компанія-розробник, називається Neuralink. Він має круглу форму і розмір великої монети, однак трохи товщий за неї. Його треба імплантувати прямо в череп і за допомогою 1024 електродів під’єднати до мозку. Після цього він зможе надсилати сигнали звідти на комп’ютер. У перспективі і зворотний процес – надсилання сигналів з комп’ютера у мозок. ський бізнесмен-візіонер представив нове досягнення своєї компанії Neuralink – чип для вживлення у мозок.
   Як завжди у Маска, це подавалося як науковий прорив, який наближає до нас технології На презентації показали свинку Гертруду, якій начебто імплантували Neuralink два місяці тому і тепер комп’ютер успішно зчитує сигнали з її мозку. Свинка почуває себе чудово, як і інша свинка, якій уже вийняли чип.
   За словами Маска, у компанії уже є дозвіл для випробування технології на людях, тож цього варто очікувати найближчим часом. Втім цього разу він уникав будь-якої конкретики щодо дат, цифр і майбутніх досягнень, що, взагалі-то, не дуже схоже на Маска.
   Практична цінність досягнення сьогодні полягає насамперед у створенні додаткових можливостей для важкохворих людей чи людей з фізичними обмеженнями. Так, по ідеї, такий чип міг би допомогти людям, які не можуть ходити, знову стати на ноги, а сліпим чи глухим знову побачити і почути. Адже у цих випадках йдеться найчастіше саме про ураження нервової системи, своєрідним додатком до якої має бути Neuralink.

Про досягнення сучасної науки читайте у нашому виданні
«Інноваційні технології&обладнання”.
Зустрінемось у червні на виставці «Авіасвіт – 2021»
у Міжнародному виставковому центрі (ст. метро Лівобережна)

Відкривайте майбутнє разом з нами!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар