середу, 19 травня 2021 р.

20-го зранку – одягни вишиванку!

     Всесвітній день вишиванки щорічно традиційно відзначаємо у третій четвер травня.
    Вишиванка – яскраво відображає особливу національну традицію народу. Тож не дивно, що існує свято, присвячене їй.
     День вишиванки не є офіційним святом. 15 років тому, тобто у 2006 році, студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк започаткувала акцію "Всесвітній день вишиванки". 
     Дівчина запропонувала студентам одного дня одягнути вишиванки. На цю ініціативу відгукнулося декілька десятків студентів та викладачів факультету. Однак щороку масштаби святкувань зростали й нині День вишиванки відзначають також і за межами нашої держави. 
    Як уже склалося, цього травневого дня люди намагаються вдягати національне вбрання на роботу, на навчання або ж, наприклад, на зустріч із друзями. Окрім того, за ініціативи тих же студентів, громадських та культурних діячів можуть проводитися концерти, хода, конкурси та ярмарки. 
     На сьогоднішній час фрагменти української вишивки використовують відомі дизайнери світу. Серед них Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. День вишиванки відзначають не лише в Україні. 
     Періодично до нашої країни приєднуються й інші країни. Серед них – Канада, Хорватія, Туреччина, Таїланд і навіть далека Австралія. На сьогодні цей деньвідзначають у понад 50-ти країнах по усьому світі.
   Цьогоріч цей день присвячений українській традиційній музиці та екологічним питанням, зокрема, проблемі вирубки лісів, висихання річок і забруднення довкілля пластиком. Ювілейний 15-й Всесвітній день вишиванки цьогоріч відзначаємо 20 травня. 
ЗАВТРА ЗРАНКУ – ОДЯГНИ ВИШИВАНКУ!

Немає коментарів:

Дописати коментар