середу, 25 січня 2023 р.

За 90 секунд до півночі

          24 січня 2023 року стрілки Годинника судного дня знову почали рух.
     Цього року Рада науки і безпеки журналу Bulletin of the Atomic Scientists перевела стрілки Годинника вперед, значною мірою (хоч і не виключно) через небезпеку ядерного удару в часі війни в Україні. Годинник тепер показує 90 секунд до опівночі – найближче значення до глобальної катастрофи.
       Годинник судного дня — це одночасно метафора, логотип, бренд і один із найвідоміших символів за останні 100 років. Він проник не тільки в медіаландшафт, а й у саму культуру. Годинник Судного дня з'являється в романах Стівена Кінга та Пірса Ентоні, піснях The Who та The Clash, а також коміксах, таких як Watchmen та Stormwatch.
     За задумом, коли годинник покаже опівночі, настане ядерний апокаліпсис.


Проєкт Годинник Судного дня (англ. Doomsday Clock) з 1947 року веде американський журнал Bulletin of the Atomic Scientists. Годинник показує символічний час, що відокремлює людство від дня глобальної рукотворної катастрофи (час до півночі). Рішення про переведення стрілок приймає рада директорів журналу і залучених експертів, у тому числі 18 лауреатів Нобелівської премії. Годинник міститься у Чикаго.

Немає коментарів:

Дописати коментар