пʼятницю, 27 травня 2022 р.

Дилема Юргена Габермаса

Нещодавно філософська спільнота була збурена роздумами відомого німецького філософа Юрґена Габермаса про Україну.

28 квітня газета Süddeutsche Zeitung надрукувала op-ed (думку експерта, яка може не збігатися з редакційною політикою) Юргена Габермаса, одного з найвидатніших, якщо не найбільш авторитетного, філософів сучасності, під назвою "ВІЙНА І ОБУРЕННЯ". Габермас вважає, що головною "дилемою сучасного світу" є ПОРАЗКА РОСІЇ В УКРАЇНІ ЧИ ЯДЕРНА ВІЙНА. Це "дилема, яка змушує Захід без ризику зважувати альтернативи в просторі між двома бідами – поразкою в Україні чи переростанням обмеженого конфлікту в Третю світову війну".

Сьогодні питання буття з новою наполегливістю постало перед нами і перед філософією – питання про прояснення того нового досвіду, який здатний об'єднати комунікацію спільнот у спільний мирний світ їх незалежних, самостійних форм життя. Віримо, що разом з успішним для нас завершенням війни з путінською росією у нас і людства з'явиться цей багатовимірний досвід, який дозволить нам адекватно вирішити дилему, сформульовану в дописі Юргена Габермаса. 

Ю́рґен Га́бермас (нім. Jürgen Habermas; 18 червня 1929) — німецький філософ і соціолог, представник нової генерації «франкфуртської школи». Відомий роботами із соціальної філософії, що стосуються комунікативної діїдискурсу та раціональності, що стали новою основою для критичної теорії. Для Габермаса основою суспільства є комунікативні інтеракції, в яких висуваються та відкидаються раціональні аргументи.

Після повномасштабного вторгнення Росії в України у 2022 році і підтримці Заходу України він критикує сучасну німецьку політику, відхід від повоєнного менталітету Німеччини, а також за прагнення "відродити патріотизм". 

Габермаса турбує ідея нації. На думку філософа, під загрозою зараз перебуває "режим діалогу та підтримання миру в німецькій політиці". Криза ця носить міжпоколіннєвий характер, вона розвивається між молодими людьми, що забули історію, і старими, що пережили війну. "Між тими, хто зі співчуттям сприймає точку зору нації, що бореться за свою свободу, свої права і своє життя, і тими, хто витягнув інший урок з досвіду холодної війни та розвинув інший менталітет".

Головна загроза за Габермасом, таким чином, полягає в ідеї нації, яка зараз активно відроджується в Україні, і яку німці подолали ( Germany, Süddeutsche de GmbH, Munich. War and Indignation. Süddeutsche.de (англ.). Процитовано 3 травня 2022.)

Директор Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України член-кореспондент НАН України Анатолій Єрмоленко відповідає йому на шпальтах німецького часопису «Frankfurter Allgemeine».  Анатолій Єрмоленко особливо пов'язаний з філософією Юрґена Габермаса. Саме він був одним з перших перекладачів комунікативної практичної філософії на українську і російську мови, воротами цієї філософії на пострадянському просторі. Тому ця відповідь – це не просто дискусія двох філософів. Вона має важливе символічне значення.

Посилання на оригінал статті німецькою: https://www.faz.net/.../der-ukrainische-philosoph...

Посилання на переклад статті на сайті Інституту: https://filosof.com.ua/.../dxm3d5j991-sprotiv-zamst..., а наші розмірковування на цю тему у червневому номері нашого видання.

За матеріалами ресурсів https://filosof.com.ua/  та https://blogs.pravda.com.ua/authors/bystrytsky/627348bae29c7/

Немає коментарів:

Дописати коментар