четвер, 5 травня 2022 р.

Національна академія наук України в часі війни

 Бойові дії суттєво ускладнили роботу майже всіх установ, організацій і підприємств Національної академії наук України. Деякі з них опинилися на територіях, які захопили російські загарбники. Зокрема, це Луганський природний заповідник, Чорноморський біосферний заповідник та Херсонська гідробіологічна станція.

Суттєво пошкоджені інститути в Києві, Харкові, Миколаєві та Сумах. Російські окупанти завдали серйозного руйнування лабораторіям на базі Інституту проблем безпеки атомних електростанцій, розташованому в Чорнобилі.

Але попри все НАН працює і проводить насамперед дослідження, пов’язані зі зміцненням обороноздатності й безпеки держави, повідомив під час брифінгу заступник керівника Офісу Президента Олексій Дніпров.  «Їх результатом стало створення перших вітчизняних зразків прозорої броні, які відповідають стандартам НАТО, радіолокаційної станції Х-діапазону та системи виявлення БПЛА, маскувальних композиційних покриттів, нових елементів радіо- та оптоелектроніки для вітчизняної зброї.  Чимало розробок спрямовано на підвищення тактико-технічних характеристик зброї, боєприпасів, ракетних систем, підвищення рівня балістичного захисту, живучості елементів конструкції техніки. Для військової медицини, зокрема, створено біоматеріали для відновлення кісткової тканини, сучасну технологію кріоконсервування клітин крові, різноманітні гемостатичні засоби та спеціальні пов’язки для лікування складних опіків і ран.».

Детальніше про дослідження виконані вітчизняними науковцями для потреб ЗСУ та зміцнення нашої обороноздатності читайте у наступних номерах нашого видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар