пʼятницю, 12 травня 2017 р.

Курс лекцій для науковців в рамках співпраці Україна – НАТО



У рамках співробітництва Україна НАТО за програмою “Наука заради миру та безпеки” (Проект 5055) 23–26 травня 2017 року у Фізико-механічному інституті ім. Г.В. Карпенка НАН України буде прочитано курс лекцій на тему «Експериментальні та числові методи для оцінки руйнування і конструктивної міцності на повітрі та у водневовмісних середовищах». 
Лектор – проф. Хесус Торібіо, керівник дослідницької групи з руйнування і конструктивної міцності університету Саламанки, Іспанія, почесний член Європейського товариства з цілісності конструкцій (ESIS). 
     Програма «Наука заради миру та безпеки» (НМБ) є інструментом політики, спрямованої на поглиблення співпраці та діалогу з усіма партнерами на основі наукових досліджень та інновацій цивільного характеру, з метою сприяння досягненню ключових цілей Альянсу та розв’язання питань, що належать до пріоритетних галузей діалогу та співробітництва, визначених у новій політиці партнерства. Пріоритети наукових досліджень пов’язані зі стратегічними завданнями НАТО і зосереджуються на проектах, що безпосередньо спрямовані на підтримку операцій НАТО, а також на тих, що сприяють захисту від тероризму та вирішенню питань щодо інших загроз безпеці. Дані проекти включають заходи, спрямовані: на виявлення вибухових речовин та пристроїв; фізичний захист від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних (ХБРЯ) речовин; забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій; кібер-захист та екологічної безпеку.
     Започаткована у 1950-х роках як Наукова програма НАТО, Програма НМБ пропонує гранти на виконання проектів співпраці, проведення практичних семінарів та заходів підготовки, в яких беруть участь науковці з країн-членів та країн-партнерів НАТО.
     Зауважимо, що група науковців під керівництвом завідувача відділу діагностики корозійно-водневої деградації матеріалів (№3) Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка д.т.н., проф. Г. М. Никифорчина є співвиконавцем дослідницького багаторічного проекту “Розроблення новітніх методів для запобігання руйнувань трубопроводів задля безпеки” (Development of novel methods for the prevention of pipeline failures with security implications; NUKR.SFPP 985055) за фінансової підтримки Програми НАТО “Наука заради миру та безпеки”.

Учасники проекту: Політехнічний університет Мілану (м. Мілан, Італія); Фізико-механічний інститут ім. Г. В. Карпенка Національної академії наук України (м. Львів, Україна).

Кінцеві користувачі: Акціонерне товариство “Венеційські технології” (м. Порто Маргера, Венеція, Італія);Eni S.p.A. (м. Мілан, Італія);Публічне акціонерне товариство “УКРТРАНСГАЗ” (м. Київ, Україна). 

Співкерівник проекту від Італії: проф. Г. Болзон. 
Співкерівник проекту від України: проф. Г.М. Никифорчин.


Запропонований професором Хесусом Торібіо курс лекцій охоплює теоретичні і прикладні аспекти механіки руйнування конструкційних сталей, зокрема, арматурних прутків з перлітної сталі, зміцнених холодним волочінням, елементів ядерних реакторів та вітрових турбін.


 Запрошуємо науковців та спеціалістів у галузях механіки руйнування, матеріалознавства, будівельних спеціальностей, та усіх зацікавлених.

Програму лекцій подаємо нижче
Вівторок, 23 травня
9:00 – 10:00      Мікроструктура та механічні властивості перлітних сталей після поетапного холодного волочіння (ХВ)
10:00 – 11:00    Кільцеві скольні напруження, що провокують відхилення траєкторії поширення тріщини у перлітних ХВ сталях
11:30 – 12:30    Вплив мікроструктурної анізотропії на воднем ініційоване руйнування зразків з концентратором напружень із перлітної сталі після поетапного ХВ
14:30 –15:30     Мікромеханіка спричиненої воднем мікропошкодженості у перлітній сталі після поетапного холодного волочіння
Середа, 24 травня
9:00 – 10:00      Траєкторії поширення тріщини у перлітній ХВ сталі під час втоми та руйнування.
10:00 – 11:00    Анізотропна поведінка за втоми прутків з перлітної сталі після поетапного ХВ
11:30 – 12:30    Анізотропна поведінка за руйнування прутків з перлітної сталі після поетапного ХВ
14:30 –15:30     Розтріскування під впливом середовища та водневе окрихчення у перлітних ХВ сталях
Четвер, 25 травня
9:00 – 10:00      Роль закриття у втомному рості тріщини
10:00 – 11:00    Схильність до водневого окрихчення стальних прутків: роль параметрів ХВ
11:30 – 12:30    Розтріскування під впливом водню за умови домінування K
14:30 –15:30     Підходи механіки суцільних середовищ у моделюванні дифузії водню за впливу пасткування у металах та сплавах
П’ятниця, 26 травня
9:00 – 10:00      Кількісне визначення мікропошкодженості, спричиненої воднем, в аустенітній нержавній сталі 316L.
10:00 – 11:00    Водневе окрихчення посудин високого тиску в ядерному реакторі – роль термообробки складових матеріалів.
11:30 – 12:30    Посилена воднем контактна втома в підшипниках вітрових турбін.


Dear colleagues,
In the framework of the NATO Science for Peace and Security Program (Project G 5055), a lecture course “Experimental and numerical methods related to fracture and structural integrity in air and hydrogen environments” will be presented by Prof. Dr. Jesus Toribio, ESIS Fellow, Head of the Fracture and structural integrity research group, University of Salamanca, Spain, on May 23–26, 2017.

Немає коментарів:

Дописати коментар