четвер, 28 грудня 2017 р.

2017 – підбиваємо підсумки



НАУКОВІ ДОСЯГНЕННЯ 2017 РОКУ
ЯКІ ЗМІНЯТЬ НАШЕ ЖИТТЯ НАЗАВЖДИ


 2017 рік став роком ламання сучасних стереотипів. Шеф-редактор «Ранку у
Великому місті» Костянтин Ігнатчук розповів про 3 події, які змінять наше майбутнє.
Перша. Якщо великі вчені, такі як Коперник, Бруно чи Галілей змінили уявлення людей про космос, а Едвін Габбл розсунув його межі, то Ілон Маск та його компанія Space X наблизили до нас цей космос буквально на відстань витягнутої руки. Заслуга Маска в тому, що його інженери змогли створити ракету, яка здатна повертатися на землю, і її можна використовувати знову. Власне, що Маск і доводив увесь 2017 рік.
Друга. А от китайські вчені зробити крок до здійснення іншої мрії підкорювачів космосу і не тільки. Це миттєвий зв’язок. Проблема в тому, що радіохвилі рухаються хоч і дуже швидко (300 тисяч км/с), але на великих відстанях виникають значні затримки між
відправкою і отриманням сигналу. Наприклад, радіопередача з першого штучного супутника, що залишив межі Сонячної системи «Вояджер-1» йде майже 20 годин.
І от китайці у 2017 році запустили експериментальний супутник квантового зв’язку. Він працює на основі так званої «квантової заплутаності». Якщо дуже спрощено, то це ефект, коли дві елементарні частки синхронізуються, і зміни властивостей одної призводить до миттєвої зміни властивостей іншої. Звісно, поки про повноцінний миттєвій зв’язок не йдеться.
Третя. Наступний винахід розширює рамки реальності у буквальному сенсі цього слова. Компанія Google оголосила, що відновлює розробку своїх розумних окулярів Google Glass. Уперше ці окуляри розробили у 2012 році. А з 2014-го їх можна було навіть купити. Проте гаджет зняли з виробництва. Світ виявився просто не готовий до цієї новації. Але вже зараз більшість абонентів мобільного зв’язку користуються смартфонами і планшетами. І роблять це буквально скрізь: вдома, на роботі, в
транспорті і на вулиці. При цьому наші руки зайняті, власне, самим смартфоном, а погляд опущений вниз. Так от, розумні окуляри від Google та інші подібні розробки використовують технологію доповненої реальності. Додаткова інформація проектується вам просто на скло окулярів, не заважаючи при цьому бачити все навкруги. А функціоналом керуєте за допомогою погляду чи голосу. До речі, розробкою технології доповненої реальності досить успішно займаються і в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар