середу, 18 квітня 2018 р.

День Землі – 22 квітня.



Чудова планета, єдина у всій нашій галактиці, наповнена життям. Завдяки їй, люди можуть, прокидаючись, посміхатися сонцю. Насолоджуватися співом птахів, ароматів квітів, і найголовніше, – життям.
Захоплюючись її унікальністю і самобутністю, сам еволюціоніст Дарвін на схилі  життя увірував в Бога, сказавши: «На цій землі настільки все закономірно і правильно, що все це безпосередньо вказує на її Творця». 
Земля – це дім для всіх живих істот, включаючи і людину. І замислитися над цим закликає нас День Землі в 2018 році. 
Насправді таких днів кілька. Перший День Землі зустрічають у день весняного рівнодення, який прийде до нас 20 березня, а другий – 22 другого квітня. Перший спрямований на привернення уваги до необхідності миру на всій планеті, проти воєн, руйнувань і знищень живого. А другий має екологічне підґрунтя і націлений на збереження природи і навколишнього середовища в цілому.
Крім цих дат у всіх народів існують і свої свята, присвячені Землі.
Наприклад, слов'яни в День Святого Духа, який випадає відразу після Трійці, відзначали й день народження Землі-Матінки. А до появи православ'я слов'яни відзначали День Землі 22 травня. В цей день не можна було орати землю, втикати в неї знаряддя праці та інші предмети. Волхви лягали на землю і зверталися до богів Макоші і Велеса, які вважалися заступника Землі, з проханням послати всі земні блага які живуть на ній. 
День Землі – 20 березня з’явився  у 1840 році, коли американський громадський активіст Джон Мортон в день весняного рівнодення зібрав однодумців, разом з якими посадив величезну кількість дерев і інших рослин. Через 32 роки він увійшов до складу керівництва штату Небраска і продовжив свою діяльність, закликаючи людей до гуманного і бережного ставлення до природи. А також той день, в який він з компанією висаджував дерева, запропонував назвати Днем дерева і закликав всіх жителів Сполучених Штатів продовжити його починання. 
Люди відгукнулися на його заклик, і з'явилася нова традиція, свого роду свято, коли всі в єдиному пориві, весело, з піснями і розмовами озеленювали свої міста і штати, а після влаштовували святкові вечері, з концертами, танцями тощо.
Бачачи популярність такого свята в Америці, в 1971 році Організація Об'єднаних Націй прийняла рішення зробити його всесвітнім і назвати Днем Землі. Тим більше, що в день весняного рівнодення, коли земля відроджується і починає новий виток, це дуже символічно. 
З часом цей день набув безліч традицій. Крім того, що організації, студенти, школярі та громадські активісти займаються озелененням своїх міст, з'явився звичай у цей день дзвонити в Дзвін Миру.
Дзвін був відлитий на пам'ять про Хіросіму і Нагасакі, які постраждали від ядерних вибухів. Він покликаний нагадувати всім людям Землі про трагедію, що трапилася і ніколи більше не допустити подібних руйнувань і жертв.
Пізніше такі Дзвони Світу з'явилися в багатьох містах різних країн, і у всесвітній День Землі вони починають дзвонити. Але і не тільки для того, щоб нагадати про страшні вибухи, а й закликати людей звернути увагу на чудову планету, на якій вони живуть. Зародити в них бажання творити, робити її і себе кращими, милосерднішими, і берегти те, що їм вже дала Земля – життя.
У Дня Землі з'явився навіть свій стяг, гербом на якому красується наша планета, знята з космосу.
День Землі – 22 квітня. Історія цієї дати бере свій початок з першого визнаного свята Землі. У 1970 році політичний діяч США Гейлорд Нельсон ініціював створення студентського руху в захист навколишнього середовища. Передбачалося, що це буде разова акція, коли студенти Гарварду пройдуть парадом з плакатами, що закликають до збереження природи. 
Але захід мав великий успіх, і з кожним роком популярність його зростала, досягнувши неймовірних розмірів, коли більше 20 мільйонів людей в один день влаштовували екологічні маніфестації. У підсумку Нельсон зазначив, що він всього лиш поклав початок, а День Землі створив себе сам.
Головним завданням акції було звернути увагу людей на те, що, руйнуючи навколишнє середовище, вони гублять і самих себе. В результаті технічного прогресу, зростаючий антропологічний прес, згубно позначається на всьому: на кліматі; на живих істотах, які вимирають або потрапляють до Червоної книги; на повітрі і воді, які перенасичуються шкідливими елементами в результаті людської діяльності. 
В результаті цієї, масштабно розгорнутої програми, в Америці було прийнято багато законів про збереження навколишнього середовища, і в 2009 році Організація Об'єднаних Нація офіційно постановила вважати 22 квітня – День Землі.
В цей день у всьому світі проходять паради та маніфестації, закликають до захисту природи. Також проводяться різні екологічні заходи. Школярі малюють крейдою на асфальті картини на екологічну тематику. 
Проходять концерти, де співаки і поети, своєю творчістю також змушують прокинутися свідомість людей і визнати себе єдиним цілим з природою, позбутися від споживацького ставлення до неї. І теж, як і в перший День Землі, дзвонять Дзвони Світу. 
Ключові факти про святкування Дня Землі:
  Джон Мортон в 1840 році провів акцію з висадки молодих саджанців.
  1870 рік - Джон Мортон дав назву Дня Землі.
  1971 рік - ООН офіційно затвердила 20 березня Днем Землі.
  1954 рік - відлито перший дзвін миру, дзвонити в який прийнято і сьогодні.
  Свято має офіційний прапор з розташованим на полотнищі гербом.
  Розвиток людства негативно позначається на стані навколишнього середовища
  У День Землі проходять культурні заходи для залучення все більшої кількості людей 
  Акція «Година Землі» змушує людство замислитися про наслідки своєї діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар