пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

Коронований порушник спокою

Вірус “із короною” – така асоціація виникла у дослідників, коли вони лише побачили вірусні часточки в мікроскоп. Саме ця морфологічна особливість вірусного капсиду дала назву цій групі вірусів, які були відкриті в шістдесятих і до недавна не привертали до себе особливої уваги суспільства.
Хто такий COVID-2019?
Новий коронавірус, COVID-2019, як і більшість усіх наших інфекційних хвороб, походить із тваринного світу. Коронавіруси постійно персистують у тваринних популяціях і можуть передаватися (і передаються) людям.
На сьогодні відомо кілька коронавірусів, що викликають респіраторні хвороби у людей. Але через порівняно незначну епідеміологічну загрозу відомі вони переважно лише вірусологам, які власне ними займаються.
Але бувають винятки. Ними стали SARS (2002-2003 Китай, ~8тис випадків, ~10% загинуло, джерело – цівети – тваринки, схожі на котів) та MERS (2012, переважно Саудівська Аравія, ~2,5 тис випадків, ~35% загинуло, джерело – верблюди).
Очевидно, COVID-2019 стане третім гучним коронавірусом, який має, на щастя, не такі страшні показники по летальності, однак вже забрав більшу кількість жертв, ніж його попередники, розкинувшись вже широко по світу. За два місяці з моменту поширення вірусу маємо більше 80 тис зареєстрованих випадків зараження, більше 2,8 тис смертей, але й також понад 33 тис одужавших.
На кінець лютого відсоток летальності оцінюється в приблизно 2%.
Треба зважати, що серед летальних випадків істотно переважають пацієнти старшого віку і ті, що мають супутні хронічні захворювання – серцево-судинні хвороби, діабет, тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар