вівторок, 14 липня 2020 р.

Ми вибираємо – нас вибирають…



Президенту НАН України академіку Борису Патону – 101 рік, 58 з яких він на цій посаді. У березні цього року з'явилася інформація, що науковець залишає свою посаду, але він не йде у відставку і не складає повноваження достроково, а просто не братиме участь у наступних виборах очільника Академії.
Обрати нового президента НАН мали ще навесні цього року. Однак через коронавірусну кризу процес відтермінували до покращення ситуації в країні.
Президента Академії наук обирають на Загальних зборах раз на п'ять років шляхом таємного голосування. Участь у ньому беруть академіки, члени-кореспонденти НАН та інші науковці, яких загалом понад 700. А оскільки через карантинні обмеження масові заходи заборонені, голосування відтермінували і на сьогодні приблизною датою зібрання називають кінець вересня, або ж початок жовтня.
Наприкінці червня на сайті НАН було оприлюднено виборчі програми усіх кандидатів. Здебільшого у них йдеться про одне і те ж: необхідність реформування НАНУ, покращення стану української науки та необхідність оптимізації, як структурної, так і фінансової.
Попри те, що дата обрання нового президента ще достеменно не відома, а за посаду змагаються п’ятеро науковців, незмінний протягом півстоліття президент НАН Борис Патон вже назвав свого фаворита, і це –  Анатолій Загородній, який нині є віцепрезидентом НАН. В інтерв'ю «Урядовому кур'єру» Патон заявив, щоголосуватиме за його кандидатуру на Загальних зборах.
На посаді віцепрезидента Загородній перебуває вже п’ять років, а також паралельно продовжує бути директором Інституту теоретичної фізики імені М. Боголюбова.
Анатолій Глібович має підтримку не лише від Патона, а й від інших науковців, на посаду його делегувала найбільша кількість академіків та інститутів НАН серед усіх кандидатів. Сам Загородній розповідає, що ще не вважає себе переможцем, а конкуренцію називає серйозною.
За словами Анатолія Загороднього Академія наук, як і вся наукова сфера, нині перебувають у скрутному становищі і потребує змін:
«Немає сприятливого інноваційного клімату для того, щоб можна було впроваджувати розробки, які пропонують інститути Академії, а отже маємо низький попит на розробки від вітчизняного бізнесу, а це, зі свого боку, призводить до погіршення матеріально-технічного стану».

Зустріч кандидата на посаду Президента НАН України академіка А.Г. Загороднього з науковцями Західного наукового центру НАНУ відбудеться на платформі ZOOM 16 липня 2020 року (четвер) о 15-00.

Увазі бажаючих отримати посилання на on-line зустріч (буде надано напередодні) та задати питання, взяти участь у обговоренні, дискусії тощо для ознайомлення пропонуємо переглянути "Виборчу програму кандидата напосаду Президента НАН України академіка А.Г. Загороднього".
На зустріч запрошуються учасники Звітної сесії Загальних зборів, члени НАН України, керівники підрозділів, провідні науковці Західного наукового центру НАНУ.
            Дуже бажаною буде участь усіх небайдужих до подальшого шляху розвитку Національної академії наук України! 

Немає коментарів:

Дописати коментар