середа, 17 травня 2023 р.

Відзначаємо День науки

Щороку у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки.

Наука значно полегшує наше життя, служить на благо людства і об'єднує людей в прагненні зробити світ кращим. Завдяки науці людство досягло прогресу розвитку пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій.

Наука нерозривно пов’язана зі сферою освіти. Доповнюючи одна одну, ці дві галузі створюють симбіоз взаємодопомоги ‒ освіта забезпечує науку новими методами пізнання, а наука, натомість, віддячує інструментарієм для подальшого розвитку та вдосконалення. Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки. 

Навіть у воєнний час вітчизняна освіта і наука проходять потужні трансформації та зміни, а сучасні наукові відкриття допомагають пришвидшити ці якісні зміни на краще.

Науковці Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України активно беруть участь у реалізації високотехнологічних ініціатив і проєктів державного та міжнародного рівнів, долучаються до роботи всеукраїнських та міжнародних конференцій, семінарів та тренінгів. Публікації наших науковців цитуються відомими вченими у галузі матеріалознавства, а розробки та винаходити посідають чільне місце серед визначних досягнень вітчизняної науки.

Святкування Дня науки у Фізико-механічному інституті ім Г.В. Карпенка розпочнеться у Актовій залі 18 травня о 10-00 святковим засіданням Вченої ради інституту.

Наукову доповідь «Електромагнітні методи неруйнівного контролю: можливі напрямки розвитку» виголосить провідний науковий співробітник відділу методів та засобів відбору й обробки діагностичних сигналів, д.т.н., с.н.с. Валентин Миколайович Учанін.

До Дня науки в бібліотеці та актовій залі інституту організовано виставки наукових праць та монографій провідних учених Інституту. Впродовж травня відбудеться низка інших заходів приурочених професійному святу наших науковців.

І, доречі! Вчена рада відбуватиметься у День вишиванки. Особливе значення День вишиванки має саме 2023 року – тоді, коли Росія продовжує повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 18 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що, ми,  українці – вільний народ.

      А 19 травня 2023 року, до Дня науки, відбудеться комунікаційний захід організований Національним фондом досліджень України «День науки в Україні».

Питання науки, досліджень та інновацій - це не тільки питання самих вчених, це важливо для всього суспільства, усім кому важливо щоб Україна зайняла належне місце серед розвинених країн світу.

Мета проведення заходу – обговорити шляхи підтримки науки та досліджень в Україні під час війни та інтеграцію української науки до світового дослідницького простору.

У заході візьмуть участь:

Оксен Лісовий – міністр освіти і науки України;

Денис Курбатов – заступник міністра освіти і науки України;

Анатолій Загородній – президент Національна академія наук України.

Сергій Бабак – народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

Сігне Ратсо – заступник генерального директорату з досліджень та інновацій European Commission;

Олексій Колежук – голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

Початок трансляції о 16.00.

Трансляція заходу на на офіційній фейсбук-сторінці Національний фонд досліджень України за посиланням https://www.facebook.com/UANRFU.

Програма заходу тут: bit.ly/41E7yeL

Зустріч відбуватиметься за інформаційної підтримки Міністерство освіти і науки України, науково-популярного журналу «Куншт» та проєкту «Наука в небезпеці». Трансляція заходу –

Запрошуємо до участі! І гарного святкування!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар