понеділок, 11 грудня 2023 р.

Наші співчуття родині і колегам!

      Колектив Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України глибоко сумує з приводу відходу з життя член-кореспондента НАН України, доктора технічних наук, професора, головного наукового співробітника відділу корозії та протикорозійного захисту Інституту Василя Івановича Похмурського.
     Василь Іванович був високоосвіченою, багатогранною, інтелігентною людиною, зразком самовідданого служіння науці та освіті, одним із фундаторів Інституту.
     Професор Похмурський – відомий вчений в галузі матеріалознавства, фізико-хімічної механіки матеріалів та захисту металів від корозії, доктор технічних наук (1972 р.), професор (1973 р.), член-кореспондент НАН України (1990 р.), Заслужений діяч науки і техніки України (1998 р.). Він зробив знач­ний внесок у розвиток теорії корозійно-ме­ха­нічного руйнування металів і спла­вів, досліджен­ня впливу різних аґре­сив­них середовищ, на структуру та властивості металів та створення унікальної експериментальної бази для вивчення впливу масштабного і частотного ефекту на опір корозійній втомі конструкційних матеріалів.
     В.І. Похмурський з 1987 р. – перший заступник голови Республіканської міжвідомчої науково-технічної ради з проблем корозії та протикорозій­ного захис­ту металів при Президії НАН України. Він засновник (1992 р.) і президент Української асоціації корозіоністів, член ради Західного наукового центру НАН і МОН України (заступник голови – 1999–2006 рр.), член Міжнародної корозійної ради (ІСС), Європейської корозійної федерації (EFC), Міжнародного електрохімічного товариства (IES), Європейського товариства з цілісності конструкцій (ESIS), Американського товариства інженерів (NACЕ), дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка.
     Колектив Інституту висловлює щирі співчуття рідним і близьким Василя Івановича. Поділяє невтішне горе й біль непоправної втрати. Світла пам'ять про Василя Івановича Похмурського, талановитого керівника, науковця, добру і чуйну людину залишиться у серцях тих, хто знав його особисто!

10.12.2023 р. 

Немає коментарів:

Дописати коментар