пʼятницю, 13 вересня 2013 р.

Чим загрожує нам «сланцева революція»

12 вересня, українським урядом дано старт практичним роботам із розробки та видобування сланцевого газу в Україні.
Одна з найгостріших, найактуальніших і найнеоднозначніших тем 2013 року
отримала очікуване (зрозуміло, на користь владних структур), а тому логічне завершення. Незважаючи на хвилю громадських протестів, антисланцевих мітингів і пікетів, прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав в Нідерландах операційну угоду, що дає компанії "Шелл" фактичне і юридичне право приступити до робіт із видобування сланцевого газу в Україні.
Правда окремі формальності щодо робіт у Західному регіоні України таки залишились. Формально наразі Львівщина і Івано-Франківщина не дали згоди на початок робіт у регіоні, але це лише наразі…
Отже, продовжуючи розвивати тему видобування сланцевого газу, поговоримо про проблеми Олеської площі із залученням до розмови фахівців. 
Видобуток сланцевого газу загрожує на лише чистості підземних вод, а й поверхні – під час гідророзриву назовні вийдуть тонни твердих та рідких промислових відходів. Про це розповів доцент геологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, кандидат геолого-мінералогічних наук Володимир Харкевич. Він заявляє – Олеська ділянка, на якій планують видобувати сланцевий газ, не відповідає санітарним вимогам щодо охорони підземних вод.
«Щоб пробурити свердловину треба додати хімічні реагенти 4, 3 та 2 класу небезпеки. Шлам, який видобувається на поверхню, також буде збагачений цими ж реагентами. При бурінні свердловини ми отримаємо декілька сотень тонн шламу. Який, доречі, відноситься не до промислових, а до побутових відходів», – зазначив науковець. Крім того, для здійснення гідророзриву необхідно майже 15 тис. м куб. води, у яку також додаватимуть небезпечні речовини. Потім, за словами Харкевича, близько 2 тис м. куб виводитиметься назовні.
«Вони (відходи) складуватимуться у ставках-накопичувачах. Таким чином ми отримаємо на кожну свердловину мінімально 2 тис. промислових рідких відходів і сотні тонн твердих промислових відходів, які такими не вважатимуться, а отже й обходитись з ними будуть як із звичайним побутовим сміттям», – наголосив доцент.
Окрім того він нагадав, що згідно з санітарними нормами поводження із промисловими відходами, захисна зона повинна становити не менше ніж за 3 км від населеного пункту, а на Львівщині немає території, де б можна було б бурити свердловину на такій відстані від населеного пункту.
Ось одна із думок. Але є й протилежні…
То чим же ж «купують» галицьку владу західні корпорації?
Компанія «Chevron» має намір інвестувати $25 млрд в розробку і видобуток газу із сланцевих порід на Олеській площі, повідомив радник міністра екології і природних ресурсів України Володимир Ігнащенко на сесії Івано-Франківської облради.
"Обсяг інвестицій $25 млрд. – це на порядок більше, аніж залучила Львівщина й Івано-Франківщина іноземнних інвестицій за понад 20 років незалежності країни. Залежно від сценарію на Олеській площі щорічно видобуватиметься близько 8-10 млрд. куб. м газу", - сказав він.
Чиновник також відмітив, що в результаті реалізації проекту буде створено декілька тисяч нових робочих місць, розвиватиметься дорожнє будівництво, а місцеві бюджети можуть отримувати додатково від 500-700 млн грн. щорічних внесків, також «Chevron» профінансує в Івано-Франківському університеті нафти і газу підготовку фахівців з видобутку сланцевого газу.
За словами В. Ігнащенка, для екологічного моніторингу під час видобутку сланцевого газу на Олесской площі вже виділений грант у розмірі 10 млн. грн., на освоєння якого на конкурсній основі можуть претендувати державні екологічні інститути Львівської і Івано-Франківської області.
Радник міністра попросив депутатів розглянути проект угоди в найкоротші терміни і виразив готовність взяти участь в роз'ясненні депутатам її положень і напрацюванні доповнень до неї.
У свою чергу, голова Івано-Франківської облради Василь Скрипничук повідомив, що проект угоди депутати розглянуть на найближчій сесії після того, як його розглянуть постійні депутатські комісії. Він також повідомив, що своїм розпорядженням створить робочу групу у складі депутатів облради та представників міністерств.
Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада оприлюднила для громадського обговорення проект угоди про розподіл вуглеводів, які видобуватимуться в межах  Олеської площі між Україною, «Chevron» і ТОВ "Надра Олеська".

Думку про подану на затвердження Львівській та Івано-Франківській обласним радам "Угоду між державою і "Шеврон Юкрейн Б. В." голови обласної громадської організації «Перехід», представника міжнародної громадської організації «Українська Громада» у Львові Юрія Ситника читайте у рубриці «ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ» вересневого номера інтернет-газети «ІННОВАЦІЙНІ технології & обладнання».

1 коментар:

  1. Добыча газа Группой «Газпром»:

    в 2003 году 547,6 млрд куб. м
    в 2004 году 552,5 млрд куб. м
    в 2005 году 555,0 млрд куб. м
    в 2006 году 556,0 млрд куб. м
    в 2007 году 548,6 млрд куб. м
    в 2008 году 549,7 млрд куб. м
    в 2009 году 461,5 млрд куб. м
    в 2010 году 508,6 млрд куб. м
    в 2011 году 513,2 млрд куб. м
    в 2012 году 487,0 млрд куб. м
    http://politics.d3.ru/comments/448460/

    ВідповістиВидалити