середу, 29 січня 2014 р.

НАН України представила концепцію розвитку



Половина засобів Національної академії наук України, відповідно до Концепції розвитку НАНУ на 2014-2023 роки, виділятиметься на конкурсній основі. Про це повідомив головний вчений секретар НАНУ Володимир Мачулін.

"Загалом ситуація склалася таким чином, що якщо сьогодні близько 25% засобів із загального академічного бюджету виділяються на конкурсну тематику, то концепція розвитку на 2014-2023 роки передбачає збільшення цього відсотка до 50% ", сказав він.

"Фінансування НАН України річний бюджет цього року складає 2 млрд 660 млн грн. загалом на усю академію. Це трішки більше половини наших потреб", - помітив він.

Щодо принципів фінансування – В. Мачулін повідомив, що "в НАН України створена система цільових наукових програм різного рівня. У першу чергу увагу ми звертаємо на державні науково-технічні програми, затверджені Кабміном, які фінансуються урядом окремо. На сьогодні НАН бере участь у виконанні завдань по чотирьох державних науково-технічних програмах. 50 наших наукових установ виконують у рамках цих програм близько 200 проектів".

Також він додав: "Ми сформулювали загальноакадемічні цільові, суто наукові програми 20 програм, 100 установ, 700 проектів. Це гроші, які ми виділяємо за рахунок перерозподілу із загального бюджету НАН України. Також маємо 14 програм на рівні наукових відділень. Ми організували і здійснюємо конкурс науково-технічних проектів, які мають інноваційну спрямованість. Щорічно виконуються близько 40 таких проектів, фінансується кожен п'ятий з числа заявлених. У НАН України конкурсний підхід застосовується і для фінансування спільних проектів з неакадемічними організаціями. Мається на увазі Російський фонд фундаментальних досліджень, Російський гуманітарний науковий фонд, Національний центр наукових досліджень Франції тощо".

 Джерело: Уніан

Керівництво НАН України в Концепції розвитку Академії на 2014—2023 роки  робить акцент на інновації та співпраці з бізнесом
Інноваційна діяльність — це ключове питання. Я вважаю, що багато негараздів, які є в нашому суспільстві й державі, пов’язані з тим, що Академію недостатньо  фінансували. Але, можливо, є головна причина: в державі не було створено сприятливого інноваційного клімату, коли підприємці зацікавлені дружити з академічними інститутами і на цій основі створювати нові технології. Наука Фінляндії отримує 60—70% коштів на свій розвиток від зацікавлених бізнесменів.
Ось про що ми мріємо: щоб держава відповідним законодавством дала нам можливість заробляти кошти самостійно; звичайно, бюджетні нам також потрібні. Тому в Концепції ми ставимо завдання розвивати технічний потенціал Академії для забезпечення реальних потреб розвитку України, розвивати інфраструктуру, зокрема технопарки, — сказав віце-президент НАН України, академік Антон НАУМОВЕЦЬ.
Джерело: Газета «День» (№5 – 15.01.2014)
http://www.day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/naukoviy-optimizm

Немає коментарів:

Дописати коментар