пʼятниця, 14 червня 2024 р.

Удостоєний бути в Залі національної слави США

 В далекому довоєнному квітні 1931 року  у Жовкві на Львівщині народився американський винахідник, завдяки винаходам якого з'явився жорсткий диск та персональні комп'ютери — Любомир Романків. Цьогоріч йому виповнюється 93 роки. Романків активний діяч української діаспори в США, а також один з тих, завдяки кому на початку 1990-х років в Україні було відроджено Пласт.

Працюючи в Дослідному центрі корпорації ІВМ (Нью-Йорк), зокрема як директор відділу електрохімічної технології й магнетизму, він здійснив 180 винаходів, 65 з яких запатентовано. Найважливі з них – створення індуктивних і магніторезистивних мікроголовок для записування/зчитування інформації на жорстких дисках комп'ютерів. Саме завдяки цьому Стів Джобс та Білл Гейтс здійснили свої революційні за значенням винаходи.

Любомир Романків гідно пошанований в США за свої досягнення, має низку нагород: медаль Перкіна – найвищу відзнаку Товариства хімічної промисловості США (1993), медаль Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства США (1994), звання "Винахідник Року" 2000 та 2001 рр. за версією Асоціації прав інтелектуальної власності Східного Нью-Йорку, також 13 нагород за видатні винаходи та внесок від IBM і 25 нагород за винаходи та досягнення. Занесений до престижних видань «Хто є хто в науковому світі» та в «Хто є хто в Америці».

У березні 2012 року Любомир Романків введений до Зали національної слави США, і є там одним з десяти винахідників (разом зі Стівом Джобсом) та другим вихідцем з України (разом з киянином Ігорем Сікорським).

Американська історія та політика / American History & Politics

Немає коментарів:

Дописати коментар