пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Володимир Іванович ВЕРНАДСЬКИЙ — 156 років від народження



12 березня 1863 року народився Володимир Іванович ВЕРНАДСЬКИЙ (1863-1945) - автор філософського вчення про еволюцію біосфери в ноосферу, єдність людини й Космосу, Організатор і ПЕРШИЙ Президент Української Академії наук!
Народився Володимир Іванович у м.Санкт-Петербурзі, в сім'ї киян, дитинство пройшло у м.Харкові та м.Полтаві.
У 1873-1876рр навчався у Харківській гімназії, у 1881-1885рр на фізико-матаматичному факультеті Петербурзкого ун-ту.
З 1885 по 1990 рік В.Вернадський - "Хранитель" Мінералогічного кабінету Петербурзького ун-ту!
Декілька років провів у закордонному відрядженні (Італія, Німеччина, Франція, Англія, Швейцарія), де В Вернадський працював у хімічних і кристалографічних лабораторіях, здійснив геологічні експедиції, знайомився з навітньою науковою і філософською літературою, взяв участь у Лондонському геологічному конгресі, став Членом-кореспондентом Британської асоціації наук!
У 1897 році, після захисту докторської дисертації, В.Вернадський став професором Московського ун-ту, а з 1906 р - Дійсним Членом Імператорської Петербурзької Академії наук!
у 1918 році, за рішенням Українського уряду гетьмана П.Скоропадського , розпочав організацію Української Академії наук, і з 1919р був обраний її Першим Президентом!
У 1920 р, після приходу до влади більшовиків, В.Вернадський стає професором, а з 1921р Ректором Таврійського ун-ту у м.Сімферополі, у 1921р очолив Метеоритний відділ Мінералогічного музея у м.Петрограді, Радіохімічну лабораторію і КЕПС.
З 1921 по 1926 рік В.Вернадський був відряджений у Францію, на запрошення Сорбонни, для читання лекцій з геохімії, де, французською мовою, виходить його фундаментальна праця - "Геохімія"!
Після повернення у СРСР В.Вернадський видає монографії "Біосфера", "Нариси з геохімії", оргонізовує відділ Живої речовини в АН СРСР, Комісію з вивчення важкої води (де був Головою), брав участь в організації ряду наукових комісій, працював над проблемою "життя у Космосі".
Сфера його наукових інтересів надзвичайо широка - Геологія, Кристалографія, Мінералогія, Геохімія, Радіогеологія, Біологія, Палеонтологія, Біогеохімія, Метеоритика, Філософія, Історія...
Академік В.Вернадський – ОСНОВОПОЛОЖНИК комплексу сучасних наук про Землю, розробив цілісне вчення про біосферу, вивчав закономірності побудови Космосу, активно розвивав теорію космізму - внутрішньої єдності Людини й Космосу!
Ім'я вченого присвоєно багатьом академічним ін-там, бібліотекам, кораблям, вулицям, бульварам, встановлені пам'ятники, меморіальні дошки, на його честь названо два мінерали ("вернадит" і "вернадскит"), гірський хребет в Антарктиді, астероїд (№2809 "Вернадський")!

З 1973р НАН України встановлено Премію, а з 2003р - Золоту медаль ім.В.Вернадського!

Немає коментарів:

Дописати коментар