середу, 20 березня 2019 р.

На порозі ювілейного "мазепинського року"



20 березня, 1639 року, народився славетний гетьман України, Іван Степанович Мазепа! Йому судилося стати тією силою, яка буде лякати ворога і через 310 років після смерті. Гетьман хотів об’єднати всі українські землі в одну незалежну державу. Був меценатом і ревнивим поборником православ’я. Впроваджував реформи з розвитку освіти, залучаючи до навчання всі версти населення. Мазепа попереджував українців про підступність Московії: “Щоб ні в чому Москві не вірили”, проте на жаль і досі, можна зустріти не розуміння слів Гетьмана.
Івану Степановичу присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів, шість скульптур. Серед найбільш відомих творів — гравюри І. Мигури, І. Щирського, Д. Галяховського, Л. Тарасевича, М. Бернінгротга; портрети невідомих художників XVII — початку XVIII ст., що зберігаються в музеях України; полотна історико-легендарного змісту відомих художників А. Деверія, Ю. Коссака, Л. Булянже, Г. Верне, Л. Булянже, Т. Жеріко, Е. Делакруа, Є. Харпентера, М. Геримського; поетичні та прозові твори Дж. Байрона, В. Гюго, Ю. Словацького, О. Пушкіна, Ф. Булгаріна, Г. Асакі; музичні інструментальні та оперні твори П. Сокальського, К. Педротті, Ш. Пурні, Дж. В. Гінтона, Ф. Педреля, П. Чайковський, М. Гранваль, Ф. Ліста, Ж. Матіаса, О. Титова, С. Рахманінова. І доречі пам’ять про гетмана найкраще зберегли вороги його!
Парадокс, але понад три століття, кожен рік, у першу неділю великоднього посту в усіх церквах Російської імперії (як тодішньої, так і новочасної) з амвона проклинали гетьмана Мазепу, проголошували йому анафему і хоч таким чином підтримуючи пам’ять про Гетьмана. Бо хто умів думати – то мав би зацікавитися, – а за що ж йому така «честь»?
У радянські часи його ім'я згадувалося тільки з лайливими епітетами, образ його змальовувався виключно чорною фарбою. Подавалися лише скупі, тенденційно підібрані або навіть сфальсифіковані факти його життя й діяльності. І в період так званої «відлиги», коли почалося розкриття деяких фактів історичної правди, Іван Мазепа все одно залишався з тавром зрадника. Це тривало й в наступні десятиріччя.
Нарешті настав час, коли ми дістали можливість ознайомитися з книжками, статтями, публікаціями, що виходили за кордоном. Яка особистість цього українського гетьмана постала перед нами незвичайна, унікальна, навіть фантастична. В особі Мазепи переплелися романтичні пригоди, драматизм долі, трагізм епохи.
Святкуючи 380 річницю з дня народження Гетьмана, представляємо вам добірку книг про цю видатну людину: https://kryivka.net/books/380-anniversary-of-the-birth-of-the-great-hetman-ivan-mazepa/
На порозі ювілейного "мазепинського року", коли в Україні будуть відзначати 380-річницю з дня народження та 310-річницю з дня смерті розкажемо про нього все, що вдасться зібрати на сторінках інтернету з джерел відомих і не дуже.
Можливо наша розповідь буде неповною, чи повторюватиме уже відому інформацію – не судіть строго. Постать найбільш відомого в Європі та Америці представника України того заслуговує.
Читайте про Гетьмана на сторінках нашого видання у рубриці «Віхи історії»:
https://issuu.com/07226/docs/it_o_01_67_-01-19_fin 
https://issuu.com/07226/docs/it_o_02_68_-02-19_fin
https://issuu.com/07226/docs/it_o_03_69_-03-19_fin 

Немає коментарів:

Дописати коментар