суботу, 12 березня 2022 р.

В часі війни варто пам’ятати

Білий дім вважає, що Росія готує провокації після фейків про "хімічну зброю" в Україні. Офіційна представниця Білого дому Джен Псакі спростувала заяви РФ про нібито підготовку в Україні провокацій з використанням хімічних речовин, до якої начебто причетні США. 

Натомість США вважають, що Росія сама може вдатися до таких провокацій. Посадовиця наголосила, що Сполучені Штати повністю виконують свої зобов'язання щодо Конвенції про хімічну зброю та Конвенції про біологічну зброю, ніде не розробляють і не мають такої зброї. Водночас вона звернула увагу на те, що РФ неодноразово була спіймана на використанні хімічної зброї, у тому числі під час замахів на вбивство й отруєння опозиціонера Олексія Навального та інших політичних ворогів президента росії. Окрім того, вона заявила, що РФ підтримує режим президента Сирії Башара Асада, якого звинувачували у застосуванні хімічної зброї у країні.

    
Знаємо, що ворог підступний і його дії непрогнозовані тому хай краще ніколи не знадобиться, але краще запам'ятати.
     Під час використання хімічної зброї, головне швидко зрозуміти, який тип речовини використано та яка має бути тактика самозахисту.
     Так от, аміак та хлор – найтиповіші отруйні компоненти хімічної зброї – абсолютно різні. Аміак легкий. Від нього легко можна сховатись у підвалах. Але до верхніх поверхів він дійде дуже швидко. Бо піднімається вгору.
     Хлор важкий. Він одразу потече вниз, в ті самі підвали. Та потруїть всіх, хто там сховався. Але він жодним чином не підніметься вгору, від нього можна сховатись на пагорбах, на даху, на верхніх поверхах тощо.
     Залишається питання - як відрізнити один від другого?
- Хлор пахне як хлорка, або як Доместос. Колір (якщо концентрація висока) - жовто-зелений.
- Аміак пахне як нашатирний спирт. Кольору не має."

                                                  Частково використано текст Ярослава Трофімова
                                                                   Ілюстрація - Злата-Зоряна Паламарчук

Немає коментарів:

Дописати коментар